Pomnik Prezydentów Warszawy

Monument został wybudowany z inicjatywy syna jednej z upamiętnionych rzeźbą postaci - Juliana Eugeniusza Kulskiego (1929-2021), powstańca warszawskiego, pułkownika Wojska Polskiego, profesora architektury, fundatora Fundacji Kulskich na rzecz relacji polsko-amerykańskich, kawalera Krzyża Komandorskiego z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski.
Na lokalizację wybrano bulwary wiślane nieprzypadkowo. Rzeźba została zaprojektowana i wykonana przez artystę Pawła Pietrusińskiego, któremu natchnienia do pracy ...
Na lokalizację wybrano bulwary wiślane nieprzypadkowo. Rzeźba została zaprojektowana i wykonana przez artystę Pawła Pietrusińskiego, któremu natchnienia do pracy twórczej dostarczyło historyczne zdjęcie z 1937 roku, wykonane podczas spaceru obu prezydentów przy bulwarach wiślanych. Pomnik powstał dzięki inspiracji historyka sztuki i varsavianisty Kazimierza Sztarbałło.

W pierwszych dniach października tego roku odsłonięto nowy pomnik ...
    Pomnik prezydentów Warszawy. Mamy całopostaciowe figury Stefana ...