Kamienica nr 3

W XIV wieku wzniesiono na miejscu obecnej kamienicy oficynę tylną Kamienicy Przechodniej . W XVI wieku i ponownie w 1816 była ona przebudowywana. W 1905, podczas budowy nowej Kamienicy Przechodniej, oficyna została przebudowana na samodzielną kamienicę według projektu architekta Władysława Kaczmarskiego. 25 czerwca 1984 kamienica została wpisana do rejestru zabytków wraz z Kamienicą Przechodnią przy pl. Szczepańskim 6, której była kiedyś ...
W XIV wieku wzniesiono na miejscu obecnej kamienicy oficynę tylną Kamienicy Przechodniej . W XVI wieku i ponownie w 1816 była ona przebudowywana. W 1905, podczas budowy nowej Kamienicy Przechodniej, oficyna została przebudowana na samodzielną kamienicę według projektu architekta Władysława Kaczmarskiego. 25 czerwca 1984 kamienica została wpisana do rejestru zabytków wraz z Kamienicą Przechodnią przy pl. Szczepańskim 6, której była kiedyś oficyną. Pomimo iż obecnie są to administracyjnie dwa budynki, w rejestrze nadal widnieją pod jednym wpisem. Budynek jest siedzibą krakowskiego oddziału Instytutu Pamięci Narodowej.

Kraków. Kamienica przy ul. Reformackiej nr 3. Budynek jest siedzibą ...