ul. Ślęzoujście, Wrocław
MacGyver_74: OK, przyznaję się do błędu, może powinienem najpierw poinformować o takiej czystce. Ale nadal nie widzę sensu trzymania pustych obiektów, zwłaszcza w takich ilościach. Marek przywrócił część obiektów, ale dalej Polanica Zdrój jest odchudzona o ponad 300. Na pierwszy rzut oka miasto wygląda nieźle - ponad 2000 obiektów, tyle, że ponad 1/4 z nich była pusta. Sam niedawno byłem przejazdem i, czekając na ...
Panoramy Wrocławia, Wrocław
tert: To jest bardziej tryptyk, niż panorama. Przedstawia zrujnowane bramy, od lewej: Mikołajską, Świdnicką i Oławską. Między nimi były oczywiście dłuższe odcinki murów niż na tym tryptyku.
Schronisko Dom Śląski, Karpacz
mietok - Administrator: Widoki piękne, a turystów malutko na szlaku.
pl. Grunwaldzki, Wrocław
morgot: Nie zgadzają mi się linie zabudowy na mapach z tym co widzimy na zdjęciu. Nawet zakładając że zdjęcie jest wcześniejsze, mapa kanalizacyjna z 1904r pokazuje równą linię zabudowy w części od Mikulicza Radeckiego do Pasteura, mapy z okresu 1911-1913 jak i późniejsze również. Zdjęcia lotnicze ani inne pocztówki również nie rozwiewają wątpliwości.
Olsztyn
YouPiter:
Portiernia z wieżą strażniczą, ul. Marka z Jemielnicy, Opole
foxi: A za wieżą płacyk rodziny Pringsheimów. Znajduje się on przy ul. Marka z Jemelnicy, w głębi przypałacowego parku. Miejsce to sprawia upiorne wrażenie. Zaniedbane, sam budynek znacznie zdewastowany. Pałacyk w stylu neobarokowym powstał około 1890 roku. Mieszkali tu właściciele pobliskiej cementowni Pringsheim (niektórzy twierdzą, że Giesel). Po wojnie służył jako budynek mieszkalny, potem był tu internat ...

Krzysiek_2

Konkurs im. Anatola J. Omelaniuka; Spotkania z Książką i Prasą Regionalną

Wręczenie nagród
Zapraszam wszystkich przyjaciół Wójtowic i Ziemi Kłodzkiej do Wrocławia na II Spotkania z Książką i Prasą Regionalną połączone z wręczeniem nagród w Konkursie im. Anatola J. Omelaniuka na najlepszą książkę regionalną wydaną w 2019 i 2020 roku.
Przypomnę, że rok temu wydawnictwa z Ziemi Kłodzkiej zdobyły dwie z trzech nagród:

Może w tym roku też będzie jakiś sukces dla tego wspaniałego regionu?
Pozdrawiam,
Robert Leszczyński

/
maras - Administrator | 2021-10-19 10:03:01 | edytowany: 2021-10-19 10:20:09
Ze względu na pandemię dopiero teraz możemy uczestniczyć w uroczystościach rozdania przyznanych nagród, m.in. naszego kol. RAJLa za książkę