Zamek w Stobnicy (w budowie)

Zamek w Stobnicy – nowo powstający zamek we wsi Stobnica w województwie wielkopolskim. Autorem projektu zamku jest architekt Waldemar Szeszuła a inwestorem firma D.J.T. z Poznania

Od 2015 roku, na sztucznie usypanej wyspie na stawach w pobliżu miejscowości Stobnica, powstaje imitacja średniowiecznego zamku. Budowla o wymiarach około 150 m długości i 100 m szerokości, z wieżą sięgającą według różnych źródeł 50 metrów, po ukończeniu będzie jedną z większych budowli tego typu w kraju. Na planowanych ...

Od 2015 roku, na sztucznie usypanej wyspie na stawach w pobliżu miejscowości Stobnica, powstaje imitacja średniowiecznego zamku. Budowla o wymiarach około 150 m długości i 100 m szerokości, z wieżą sięgającą według różnych źródeł 50 metrów, po ukończeniu będzie jedną z większych budowli tego typu w kraju. Na planowanych piętnastu kondygnacjach ma się znaleźć 46 lokali mieszkalnych, które docelowo może zamieszkiwać do 97 osób, obsługiwane przez kolejne 10 osób.
W 2018 roku budowa została upubliczniona i wywołała wiele kontrowersji z powodu jej umiejscowienia na skraju Puszczy Noteckiej i obszaru Natura 2000. W lipcu 2020 roku policja na polecenie prokuratury zatrzymała siedem osób powiązanych ze sprawą budowy zamku. W toku postępowania administracyjnego stwierdzono naruszenie prawa przez starostę obornickiego, jednak wojewoda nie podjął decyzji o unieważnieniu zgody na budowę. Sytuacja ta spowodowała skierowanie przez ministra spraw wewnętrznych i administracji Mariusza Kamińskiego prośby do premiera Mateusza Morawieckiego o odwołanie wojewody wielkopolskiego Łukasza Mikołajczyka. Dodatkowo w dniu 11 grudnia 2020 roku prokurator okręgowy w Poznaniu złożył odwołanie od decyzji wojewody. W dniu 16 grudnia 2020 roku premier odwołał wojewodę Mikołajczyka ze stanowiska.

30 grudnia 2020 roku Prokuratura Okręgowa w Poznaniu skierowała do Sądu Rejonowego Poznań-Grunwald-Jeżyce akt oskarżenia w sprawie budowy obiektu.

17 sierpnia 2021 roku Główny Inspektor Nadzoru Budowlanego uznał Decyzję o pozwoleniu na budowę z 2015 roku dla obiektu jako nieważną.

Zamek w Stobnicy - elewacja południowa. Stan na dzień 20.11.2020 ...
    Zamek w Stobnicy - elewacja północna. Stan na dzień 20.11.2020 ...