Dworzec kolejowy Łańcut

Pierwszy obiekt stacyjny w Łańcucie powstał w 1859 i służył do 1915, kiedy to na skutek działań wojennych został spalony, a następnie zburzony.

Budynek dworca kolejowego został wybudowany w roku 1988. W latach 2010–2012 został gruntownie przebudowany i zmodernizowany. Budynek ma odnowioną elewację, wymieniony dach, drzwi i okna. Obiekt został zabezpieczony przed wilgocią. Wymienione zostały instalacje techniczne. Zmieniła się także przestrzeń związana z obsługą podróżnych. Jest bardziej przyjazna ...

Budynek dworca kolejowego został wybudowany w roku 1988. W latach 2010–2012 został gruntownie przebudowany i zmodernizowany. Budynek ma odnowioną elewację, wymieniony dach, drzwi i okna. Obiekt został zabezpieczony przed wilgocią. Wymienione zostały instalacje techniczne. Zmieniła się także przestrzeń związana z obsługą podróżnych. Jest bardziej przyjazna i funkcjonalna. Obiekt jest dostosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych i mających problemy z poruszaniem się. Przebudowano pomieszczenia ogólnodostępne, takie jak hol kasowy czy poczekalnia. Przygotowano także pomieszczenie dla matki z dzieckiem. Dla osób niedowidzących zostały zamontowane specjalne płytki kierunkowe, które ułatwią korzystanie z dworca. Nowością w budynku jest winda osobowa, która umożliwia dostęp nawet do przestrzeni strychowej stanowiącej rezerwę powierzchni użytkowej dla ewentualnych przyszłych inwestorów komercyjnych.

W obiekcie został zainstalowany system monitoringu wizyjnego, który zwiększy bezpieczeństwo podróżnych. Kilkanaście kamer pozwoli na nadzorowanie pomieszczeń dworca, parkingu oraz okolic stacji.

Po obu stronach budynku powstały parkingi na 55 miejsc. Zostały również wyznaczone miejsca dla osób niepełnosprawnych

Dworzec kolejowy w Łańcucie.
    Dworzec kolejowy w Łańcucie - widok od ul. Kolejowej.