Dworzec kolejowy Łańcut

Stacja kolejowa Łańcut

Stacja kolejowa w Łańcucie istnieje od 1859 r,. Według klasyfikacji PKP ma kategorię dworca regionalnego. Łańcut to jedyna stacja pomiędzy Rzeszowem a Przeworskiem, na której zatrzymują się pociągi dalekobieżne. Położona w tym osiemnastotysięcznym mieście, niewiele różni się od sąsiednich stacji pośrednich. Posiada 4 tory główne, z których dwa znajdują się przy dwukrawędziowym peronie wyspowym. Istnieją także dwa tory boczne, przy których znajdują się składy węgla oraz skup złomu. Obsługa podróżnych ...
Stacja kolejowa w Łańcucie istnieje od 1859 r,. Według klasyfikacji PKP ma kategorię dworca regionalnego. Łańcut to jedyna stacja pomiędzy Rzeszowem a Przeworskiem, na której zatrzymują się pociągi dalekobieżne. Położona w tym osiemnastotysięcznym mieście, niewiele różni się od sąsiednich stacji pośrednich. Posiada 4 tory główne, z których dwa znajdują się przy dwukrawędziowym peronie wyspowym. Istnieją także dwa tory boczne, przy których znajdują się składy węgla oraz skup złomu. Obsługa podróżnych odbywa się z dwukrawędziowego peronu wyspowego, połączonego kładką z budynkiem dworca. Ruch pociągów prowadzony jest z nastawni "Łn", która posiada urządzenia przekaźnikowo-komputerowe typu OSA-H. Z nastawni obsługuje się także rogatki na trzech przejazdach kolejowych. Pierwotnie miała ona pełnić funkcję LCS dla całego odcinka Rzeszów - Przeworsk, jednakże z powodu kłopotów m.in. z radiołącznością odstąpiono od uruchomienia zdalnego sterowania. ( ).

Stacja kolejowa PKP Łańcut.
    Jedyny peron na stacja kolejowej PKP Łańcut.