Budynek nr 3, ul. 1 Maja, Malczyce
stap: Nowy właściciel obiektu, prowadzi jego remont kapitalny i gruntowną restaurację. Ta ohydna nadbudówka - przybudówka nad dawnym wejściem głównym, prawdopodobnie ma zostać rozebrana :)
Bełchatów
Danuta B.: Ok.
ul. Kamieńska, Trzęsacz
heck: A po lewej - spory obiekt już powstał
Dom wczasowy Slavia (dawny), ul. Promenada Gwiazd, Międzyzdroje
Mmaciek: Dzięki!
Dom nr 21 (dawny), ul. Wolności, Szczytna
Termit: Tu jest bład całego obiektu bo to nie jest numer 21 tylko 19
Zdjęcia niezidentyfikowane (Szczytna), Szczytna
Hellrid: AB1927: Linke August, Fleischermstr. (na pewno Szczytna).

krzych[k]
Paulus,
krzych[k]

Gasthaus Zur Hoffnung/ Menzel`s Gasthaus
Autor: RAJL°, Data dodania: 2021-10-03 21:32:01, Aktualizacja: 2021-10-04 20:54:44, Odsłon: 872

Historia drugiej gospody w Dolinie Bystrzycy Łomnickiej. Teks mojego autorstwa, pochodzący z czasopisma Brama nr 2/2021 http://nowa.mojabrama.pl/2021-02/dawne-gospody-w-dolinie-bystrzycy-%C5%82omnickiej-2-%E2%80%93-stara-bystrzyca?v=20210406131055

Drugą gospodą w Starej Bystrzycy, która działała na pewno w roku 1863 była gospoda W. Herrmanna. Umilał on czas swoim gościom zapraszając do grania kapelę niejakiego Ernera (niem. Erner`schen Kapell). Następnym gospodarzem, na pewno w 1873 roku, był Anton Menzel. Na początku lat 90. XIX wieku, za przykładem miejscowej konkurencji, organizował specjalne koncerty, które wykonywała orkiestra ze Starego Waliszowa lub orkiestra Towarzystwa Kurkowego z Bystrzycy (niem. Habelschwerdter Schützkapelle). W 1898 roku gospodę przejął syn. Swoim gościom oferował m.in. występy kabaretowe z humorystycznym wieczornymi przyśpiewkami (niem. Gesengsabend) w wykonaniu Voksfänger Familie Fiedler z Czech. Wieloletnia przynależność gospody do rodziny Menzlów skutkowała upowszechnieniem nazwy „Menzel`s Gasthof”, chociaż od 1905 roku należała już do Josefa Hoffmana, a od 1881 roku w użyciu była nazwa „Gasthof zur Hoffnung” („Nadzieja”). Krótko przed rokiem 1939 właścicielką została Anna Schneider.
W gospodzie organizowano od 4 do 8 tanecznych imprez rocznie, chociaż zdarzały się lata o 10 imprezach. Budynek, w którym była gospoda, nadal stoi przy głównej drodze w miejscu, gdzie od głównej drogi przez wieś odchodzi łącznik do drogi Bystrzyca – Polanica. Przed wojną był to numer 90, obecnie numer 48 i znajduje się w nim m.in. sklep. Po wojnie przez jakiś czas służyła jako dom kultury. Potem był tu sklep GS i zakład ślusarski. W połowie lat 90. XX wieku dawne pomieszczenia karczemne całkowicie przebudowano a główną, dużą salę z wysokimi oknami podzielono na piętra mieszkalne. W  roku 2016 w części budynku zaczęto wykonywać adaptację do funkcji usługowych.

/ / / / 48 /
/ / /