Kościół Matki Boskiej Królowej Polski (d. zbór luterański)

Kościół w Somianch należał początkowo do zboru luterańskiego pw. Matki Boskiej Królowej Polski. Wybudowany został w drewnianej konstrukcji zrębowej w latach 1755-1757. Jak wskazują dokumenty, zbudował go cieśla o nazwisku Westphal. W 1783 r. kościół został oszalowany. Wieża, jaką dziś widzimy, wybudowana została dopiero w 1836 r. Tym zajęli się cieśle o nazwiskach Voss i Golmer. Kolejne stulecie dla kościółka w Sominach, to kolejne zmiany. W latach 1910-11 był odrestaurowany i rozbudowany o zakrystię. ...
Jak wynika z dokumentów w Rejestrze Zabytków Województwa Pomorskiego, budynek jest salowy, bez wyodrębnionego prezbiterium z nawy, zamknięty trójbocznie z zakrystią na osi. Kruchta z boku nawy. Ściany kryte gontem. Wieża konstrukcji słupowej od frontu, dwukondygnacyjna na planie kwadratu. Zwieńczona hełmem ostrosłupowym pokrytym gontem. Kościół posiada dwa dzwony, a jeden z nich z 1862 r. Dach jest jednokalenicowy, kryty gontem. Wewnątrz strop płaski z fasetą. Chór muzyczny wsparty na słupach o prostej linii parapetu i z prospektem organowym. Ołtarz główny barokowy z 1680 r. Ambona z początku XVIII w.

Sominy - zajazd, szkoła z kościołem. jezioro.
    Sominy. Drewniany kościół z XVIII w.