Kaplica grobowa rodziny von Tresckow

XIX w.
Istnieje częściowo

Kaplica grobowa rodziny von Tresckow – wybudowana w XIX w., znajduje się obok kościoła. Budowla neogotycka z czerwonej cegły z dwuspadowym dachem. Nad portalem "ułożony" jest z cegły krzyż wpisany w koło. Pochowano tu w 1944 r. generała Henninga von Tresckow (jednego ze spiskowców i bezpośredniego uczestnika zamachu na życie Hitlera w Wilczym Szańcu), brata ówczesnego właściciela majątku Jürgena; po miesiącu jego ciało zostało ekshumowane przez Gestapo i spalone w krematorium obozu koncentracyjnego ...
Kaplica grobowa rodziny von Tresckow – wybudowana w XIX w., znajduje się obok kościoła. Budowla neogotycka z czerwonej cegły z dwuspadowym dachem. Nad portalem "ułożony" jest z cegły krzyż wpisany w koło. Pochowano tu w 1944 r. generała Henninga von Tresckow (jednego ze spiskowców i bezpośredniego uczestnika zamachu na życie Hitlera w Wilczym Szańcu), brata ówczesnego właściciela majątku Jürgena; po miesiącu jego ciało zostało ekshumowane przez Gestapo i spalone w krematorium obozu koncentracyjnego w Sachsenchausen.

Chełm Dolny - Kaplica grobowa rodziny von Tresckow.
    Chełm Dolny - Kaplica grobowa rodziny von Tresckow - wnętrze.