Osa

Osa (niem. Ossa) – część wsi Woźnice w Polsce, położona w województwie warmińsko-mazurskim, w powiecie mrągowskim, w gminie Mikołajki, usytuowana nad jeziorem Łuknajno. Osada powstała w 1703 r. na tak zwanych nowiznach i obejmowała jedną włókę, 9 mórg i dwieście prętów. W 1785 r. były tu cztery domy. Na początku I wojny światowej przez wieś przebiegał front – na północnym skraju wsi znajduje się pojedynczy grób żołnierza poległego w grudniu 1914 r.
Po II wojnie światowej we wsi funkcjonował PGR, z którego obecnie zachowały się jedynie fundamenty budynków. W miejscowości brak zabudowy.

Miejscowość Osa nad jeziorem Łuknajno.