Kaplica

Kapelle

1887 r.

Zabytkowa kapliczka przydrożna pw. NMP została zbudowana w 1887 r. Jest to kapliczka typu domkowego, wzniesiona jest na planie prostokąta, murowana, otynkowana i nakryta dwuspadowym dachem, nad którym wznosi się sygnaturka. W ścianach bocznych okienka zakończone łukiem. Elewacja frontowa zdobiona pilastrami. Wnętrze zabezpieczone dużymi półokrągło zamkniętymi drzwiami, nad którymi w otoku umieszczona jest płaskorzeźba Matki Bożej z Dzieciątkiem. Obok kapliczki stoi krzyż. Wieńczy on prosty cokół ...
Zabytkowa kapliczka przydrożna pw. NMP została zbudowana w 1887 r. Jest to kapliczka typu domkowego, wzniesiona jest na planie prostokąta, murowana, otynkowana i nakryta dwuspadowym dachem, nad którym wznosi się sygnaturka. W ścianach bocznych okienka zakończone łukiem. Elewacja frontowa zdobiona pilastrami. Wnętrze zabezpieczone dużymi półokrągło zamkniętymi drzwiami, nad którymi w otoku umieszczona jest płaskorzeźba Matki Bożej z Dzieciątkiem. Obok kapliczki stoi krzyż. Wieńczy on prosty cokół z inskrypcja.
Za portalem polskaniezwykła.pl

Jawornica. Gościniec"Gasthaus zur Erholung" -C. Wenela, szkola, ...