Pomnik Braterstwa Broni i Wdzięczności (I lokalizacja)

Pomnik chwały polsko-radzieckich bohaterów w Chełmie

Pomnik Braterstwa Broni i Wdzięczności 1944-1964

Pomnik Braterstwa Broni i Wdzięczności 1944-1964. Pierwotnie znajdował się na placu Gdańskim, skąd w 1991 roku, został przeniesiony. Teraz znajduje się na Cmentarzu wojennym jeńców sowieckich w lesie Borek. Pomnik przedstawia dwie blaszane postacie żołnierzy. Przez wiele lat pomnik uchodził za symbol braterstwa polsko-sowieckiego i odbywały się przy nim różne miejskie uroczystości. Dwóch żołnierzy żartobliwie nazywano nawet „Bolkiem i Lolkiem”.

Pomnik chwały Polsko-Radzieckich bohaterów w Chełmie.
Pomnik z tablicami inskrypcyjnymi w języku polskim i radzieckim znajduje się na terenie cmentarza wojennego, na skraju lasu Borek w Chełmie. Napis brzmi: 1944-1964 WIECZNA CHWAŁA BOHATEROM POLEGŁYM W WALKACH O WOLNOŚĆ I NIEPODLEGŁOŚĆ ZWIĄZKU RADZIECKIEGO I POLSKI LUDOWEJ. Pomnik wzniesiono z okazji 20-tej rocznicy powstania Polski Ludowej z inicjatywy społeczeństwa Ziemi Chełmskiej.Pomnik ten pokazuję z uwagi na jego kuriozalny dziś wydźwięk. Znajduje się na cmentarzu gdzie pochowano ponad 50 tysięcy ofiar najcięższego niemieckiego obozu jenieckiego w Polsce, a spoczywają tu również prochy ofiar z okresu terroru NKWD na ziemi Chełmskiej.