Budynek nr 1-3 (d. dyrekcja rzeźni)

Rzeźnia Miejska (dawna)

Rzeźnia Miejska powstała w roku 1901. Była największą i najnowocześniejszą rzeźnią w Królestwie Polskim. Posiadała sieć gazową, własną elektrownię. Obecnie na jej terenie stoi hipermarket. Przetrwało niewiele budynków z dawnej rzeźni. Na uwagę zasługuje gmach byłej Dyrekcji Rzeźni Miejskiej - wzniesiony w latach 1896-1902 (lata budowy całego zakładu) według projektu Feliksa Nowickiego. Budową zajmowała się firma "Wende i Zarske".

Zlikwidowana w 1997 r. na jej miejscu powstała galeria Pasaż Łódzki. ...

Zlikwidowana w 1997 r. na jej miejscu powstała galeria Pasaż Łódzki. Z dawnej zabudowy pozostało kilka budynków m.in. budynek dyrekcji.

Łódź. Dawna rzeźnia miejska, po prawej budynek dawnej dyrekcji ...