Zubeńsko (nie istnieje) RSA
Powiat sanocki

Powiat
Liczba zdjęć
Rodzaj
Wieś

Zubeńsko dawniej też Zubieńsko' (w latach 1977–1981 Zębieńsko) – nieistniejąca wieś w województwie podkarpackim, w powiecie sanockim, w gminie Komańcza. Leży w Bieszczadach, na południe od Nowego Łupkowa, położona nad potokiem Smolniczek dopływem Osławy. Miejscowość figuruje w rejestrze TERYT jako wieś. Była to wieś królewska założona na prawie wołoskim przez osadźcę Jaczka ze Smolnika, któremu przywilej lokacyjny wydał w 1549 r. starosta sanocki Piotr Zborowski. Wieś królewska położona na przełomie ...
Zubeńsko dawniej też Zubieńsko' (w latach 1977–1981 Zębieńsko) – nieistniejąca wieś w województwie podkarpackim, w powiecie sanockim, w gminie Komańcza. Leży w Bieszczadach, na południe od Nowego Łupkowa, położona nad potokiem Smolniczek dopływem Osławy. Miejscowość figuruje w rejestrze TERYT jako wieś. Była to wieś królewska założona na prawie wołoskim przez osadźcę Jaczka ze Smolnika, któremu przywilej lokacyjny wydał w 1549 r. starosta sanocki Piotr Zborowski. Wieś królewska położona na przełomie XVI i XVII wieku w ziemi sanockiej województwa ruskiego, w drugiej połowie XVII wieku wieś Zubinsko należała do starostwa sanockiego.
W połowie XIX wieku właścicielem posiadłości tabularnej Zubieńsko był Józef Kłopotowski. W 1921 roku wieś liczyła 59 domów i 355 mieszkańców. Stała tu drewniana cerkiew, zbudowana prawdopodobnie około 1789 roku. Podczas wysiedleń wieś całkowicie się wyludniła, a zabudowa została zniszczona.

Obiekty

Jeden z przydrożnych krzyży w Zubeńsku.