Huta Pielgrzymska (nie istnieje) RJS
Powiat jasielski

Powiat
Liczba zdjęć
Rodzaj
Wieś

Huta Pielgrzymska (Samoklęska) - nieistniejąca wieś, której tereny objął w 1995 roku Magurski Park Narodowy. Jak sama nazwa mówi, kiedyś istaniała tu huta, a konkretnie huta szkła. Wieś powstała w XVIII wieku, a jej rozkwit powiązany jest z przebudową przez Jerzego Wandalina Mniszcha pałacu w Dukli, jak i rozbudowy obu kościołów w tymże miasteczku. Wtenczas Mniszchowie mieszkający w pobliskich Samoklęskach, do prac przy wspomnianej hucie sprowadzili zniemczonych Czechów, fachowców od wytopu szkła. ...
Huta Pielgrzymska (Samoklęska) - nieistniejąca wieś, której tereny objął w 1995 roku Magurski Park Narodowy. Jak sama nazwa mówi, kiedyś istaniała tu huta, a konkretnie huta szkła. Wieś powstała w XVIII wieku, a jej rozkwit powiązany jest z przebudową przez Jerzego Wandalina Mniszcha pałacu w Dukli, jak i rozbudowy obu kościołów w tymże miasteczku. Wtenczas Mniszchowie mieszkający w pobliskich Samoklęskach, do prac przy wspomnianej hucie sprowadzili zniemczonych Czechów, fachowców od wytopu szkła. Obecnie całym terenem zawładnął las, niemniej jadnak po wsi pozostały pamiątki w postaci 2 kapliczek, pomurówek domów, piwnic, czy resztek po wytopie szkła. W zasadzie na miejsce dawnej wsi, np. do znajdującej się tam kapliczki, legalnie wejść nie można, bo nie prowadzi tam żaden szlak.
  Obiekty

Kapliczka