Rzeźba św. Jana Nepomucena (Stary Henryków)

We wnęce elewacji zewnętrznej kościoła św. Marcina w Starym Henrykowie znajduje się kamienna, polichromowana rzeźba św. Jana Nepomucena, ustawiona na niewielkiej konsoli. Święty w postawie stojącej w kontrapoście. Kiedyś trzymał w ramionach krucyfiks, który adorował wzrokiem. Dziś obie dłonie i krucyfiks niestety utrącone. Jan ubrany w sutannę spiętą guzikami; komżę ze złotą koronką; mantolet podszyty czerwonym płótnem i biret. Całość pokryta zniszczoną polichromią. Na konsoli, w roślinnym kartuszu ...
We wnęce elewacji zewnętrznej kościoła św. Marcina w Starym Henrykowie znajduje się kamienna, polichromowana rzeźba św. Jana Nepomucena, ustawiona na niewielkiej konsoli. Święty w postawie stojącej w kontrapoście. Kiedyś trzymał w ramionach krucyfiks, który adorował wzrokiem. Dziś obie dłonie i krucyfiks niestety utrącone. Jan ubrany w sutannę spiętą guzikami; komżę ze złotą koronką; mantolet podszyty czerwonym płótnem i biret. Całość pokryta zniszczoną polichromią. Na konsoli, w roślinnym kartuszu modlitwa, prośba: H. / Johannes / bitt fur uns. [J. B. z Kłodzka]

Św. Jan Nepomucen we wnęce kościoła We wnęce elewacji zewnętrznej ...