Dom zwany "Kanonicznym"

XV

Dom nieistniejący II-117, I - 107, 1450 Jan Elgot póżniej Akademi Krakowska, XVI, XVII w. - Akademia Krakowska. 1770 ks. Marciszewski. XIX w. własność prywatna,1840 Stanisław Cieszkowski, 1861 Aleksander Bugajski, 1884 Jeruchem Bazes (żródło )

Na pocztówce z lat 30. XX w. , widoczny we fragmencie dom po prawej to nie jak mogłoby się zdawać Collegium Iuridicum, lecz sąsiadująca z nim nieistniejąca dziś kamieniczka. ...

Na pocztówce z lat 30. XX w. , widoczny we fragmencie dom po prawej to nie jak mogłoby się zdawać Collegium Iuridicum, lecz sąsiadująca z nim nieistniejąca dziś kamieniczka. Był to dawny dom zwany Kanoniczym, o historii sięgającej połowy XV wieku. Ukształtowany w wyniku kolejnych przebudów, zachował długo charakterystyczną późnorenesansową, arkadową attykę. Dopiero w 1841 roku zyskał drugie piętro, a od strony ulicy Kanoniczej w miejscu wyburzonego wcześniej kościoła św. Marii Magdaleny długą, dziewięcioosiową, nieregularną fasadę. Inwestorem był właściciel drukarni i wydawca Gazety Krakowskiej Stanisław Cieszkowski. Wiadomo też, że i później działała tam oficyna Karola Budweisera, u którego drukowano austriacki Krakauer Zeitung. Od końca lat 70. XIX wieku aż do ostatniej wojny dom należał do kupieckiej rodziny Bazesów. W parterowym lokalu, którego wejście widoczne jest w prześwicie pomiędzy postumentami, działała od 1934 roku filia Zjednoczonych Zakładów Włókienniczych Scheibler-Grohman z siedzibą w Łodzi. Pożar, który wybuchł w styczniu 1944 roku, sprawił, że budynek przeznaczono do rozbiórki. Pomimo odwołań ówczesnych najemców lokali decyzję wyegzekwowano ostatecznie wiosną 1947 roku. Dokument zachowany w Archiwum Narodowym stwierdzał, że kosztami rozbiórki obciąża się właściciela, Izaaka Wulkana, zamieszkałego w Oświęcimiu. W wyniku tego wyburzenia i w następstwie prac konserwatorskich prowadzonych do połowy lat 50. Collegium Iuridicum zyskało efektowną, południową elewację. (Źródło: książka pt. "Kraków na starych widokówkach 2", Krzysztof Jakubowski, Kraków2015 )

Kościół św. Andrzeja P.P. klarysek przy ul. Grodzkiej.Piotr Dunin ...
    Kraków. Collegium Juridicum: gmach Uniw. Jag. z końca XIV w. siedlisko ...