Kościół św. Michała Archanioła

Kościół pod wezwaniem św. Michała Archanioła został ufundowany w wieku XIII. Pierwsza pisemna wzmianka dotycząca istnienia parafii pochodzi z 1364, prawdopodobnie przez Góreckich. Około 1630 r. Mikołaj Mielżyński, kasztelan gnieźnieński, zbudował nowy kościół z drzewa. Sufragan poznański - biskup Jan Baykowski konsekrował go w 1636 r. W 1739 r. odbudował go ks. proboszcz Kazimierz Sosnowicz. Drewniany kościół parafialny z 1739 r. został rozebrany w pierwszych dziesięcioleciach XIX w.
W 1802 r. drewniany kościół spłonął od uderzenia pioruna. Przygotowania do budowy nowej murowanej świątyni rozpoczęły się w 1823, a zakończone zostały w 1840 przez ks. proboszcza Jana Gniadczyńskiego. Fundatorem nowego kościoła była rodzina Kosińskich. Budynek został zbudowany bez jakiegokolwiek jednolitego stylu. Do tej świątyni przeniesiono wyposażenie z poprzedniego kościoła. Umieszczono w nim barokowy ołtarz główny pochodzący z XVIII w., posiadający dwie kondygnacje. W ołtarzu znajdowała się postać Świętego Michała Archanioła na smoku, po bokach dwie figury świętych i cztery anioły. Biskup Likowski dokonał konsekracji kościoła w 1892. Po II wojnie światowej otwarto frontową ścianę w kościele i utworzono dwa małe łuki boczne, analogiczne do łuku nad wielkim ołtarzem. Utworzono również kaplicę Najświętszego Serca Pana Jezusa. Architektonicznie kościół utrzymany jest w stylu neobarokowym. W głównym ołtarzu znajduje się obraz Matki Bożej Różańcowej pochodzący prawdopodobnie z XVII w. Kościół posiada również późnogotycką kamienną chrzcielnicę.

Targowa Górka. Gospoda, dwór, kościół i szkoła