Gorzelnia

Brennerei

pocz. XXw.

Gorzelnia z pocz. XX w.
Zespół budynków założonych na rzucie prostokąta, przybudowanych wzajemnie w układzie jednej linii oraz prostopadłym. Wolnostojący komin stanowiący dominantę krajobrazową. Budynki 1- i2 kondygnacyjne, z częściowo użytkowym
poddaszem, murowane, tynkowane. Przed wejściami rampy i przedproże. Dachy: stropodachy kryte papą oraz dwuspadowy, kryty dachówką ceramiczną, holenderką. Otwory okienne i drzwiowe o wykroju prostokątnym, w bryle przykrytej dachem
dwuspadowym zamknięte łukiem odcinkowym. Okna metalowe, wielokwaterowe. Drzwi płycinowe z nadświetlem.
Zespół ujęty w gminnej ewidencji zabytków.

Krasnołąka. Gospoda, gorzelnia i szkoła.