Dom nr 41 (d. gospoda)

Gasthaus Johann Krokowski

pocz. XXw.

Dom nr 41 (d. gospoda) z pocz. XX w.
Budynek wolnostojący, założony na planie litery „L”. Dwubryłowy, 1-kondygnacyjny, w części z użytkowym poddaszem. Murowany, tynkowany, wzniesiony na kamiennej podmurówce. Dachy dwuspadowe, kryte eternitem. Otwory okienne i drzwiowe o wykroju prostokątnym. Detal architektoniczny w
postaci opasek wokół otworów okiennych i drzwiowych, wydatnych ław okiennych, odcinkowych gzymsów w nadprożach (w szczycie od frontu).
Uskokowe gzymsy podokapowe zachodzące odcinkowo na elewacje szczytowe oraz uskokowe obramowania szczytów. Obiekt ujęty w gminnej ewidencji zabytków.

Krasnołąka. Gospoda, gorzelnia i szkoła.