Dom nr 38 (d. szkoła)

Schule

pocz. XXw.

Dawna szkoła (ob. budynek mieszkalny nr 38) z pocz. XX w.
Budynek wolnostojący, założony na planie litery „T”.Bryła sytuowana kalenicowo. 1-kondygnacyjny z częściowo użytkowym poddaszem. W bryle sytuowane
kalenicowo lukarna w połaci dachowej, w szczytowej wystawka na przecięciu brył. Murowany z cegły ceramicznej, licowej, wzniesiony na kamiennej podmurówce, częściowo tynkowany. Dachy dwuspadowe, kryte dachówką ceramiczną, holenderką. Otwory okienne i drzwiowe o wykroju prostokątnym, zamknięte ...
kalenicowo lukarna w połaci dachowej, w szczytowej wystawka na przecięciu brył. Murowany z cegły ceramicznej, licowej, wzniesiony na kamiennej podmurówce, częściowo tynkowany. Dachy dwuspadowe, kryte dachówką ceramiczną, holenderką. Otwory okienne i drzwiowe o wykroju prostokątnym, zamknięte łukiem odcinkowym. Pierwotne wejście do części szkolnej cofnięte z lica muru. Okna drewniane, skrzynkowe dwudzielne, czteroskrzydłowe, ze skrzydłami dzielonymi poziomą szczebliną na dwie kwatery oraz PCV. Drzwi płycinowe. Obiekt ujęty w gminnej ewidencji zabytków

Krasnołąka. Gospoda, gorzelnia i szkoła.