Pomnik Adama Loreta

Głaz z tablicą pamiątkową poświęconą Adamowi Loret, znajdującą się obok budynku poczty.
Projekt wykonał Jacek Frankowski – znany leśnik i grafik. Uroczyste odsłonięcie nastąpiło 28 listopada 2008 roku.
Na pomniku - głazie umieszczone są dwie tablice. Jedna – mniejsza - przedstawia płaskorzeźbę popiersia Adama Loreta. U dołu, z prawej strony tablicy, podano imię i nazwisko dyrektora oraz rok urodzenia i śmierci: 1881-1939. Na drugiej tablicy – większej – umieszczonej nieco niżej, ...
Na pomniku - głazie umieszczone są dwie tablice. Jedna – mniejsza - przedstawia płaskorzeźbę popiersia Adama Loreta. U dołu, z prawej strony tablicy, podano imię i nazwisko dyrektora oraz rok urodzenia i śmierci: 1881-1939. Na drugiej tablicy – większej – umieszczonej nieco niżej, znajduje się następujący napis:

Twórca współczesnego leśnictwa polskiego
Organizator i pierwszy Naczelny Dyrektor
Lasów Państwowych
Uratował od wyrębu Puszczę Białowieską
zrywając kontrakt na jej eksploatację
Przyczynił się do utworzenia
Białowieskiego Parku Narodowego
w strukturach Lasów Państwowych
Zginął we wrześniu 1939 r.
po aresztowaniu przez NKWD
Niech pamięć o nim jak puszcza trwa

W części dolnej większej tablicy, pośrodku, widnieje logo Lasów Państwowych.

Pokaż więcej Pokaż mniej
  • Początek XX wieku to czas największych strat w Puszczy Białowieskiej. Biedne, bo odradzające się, państwo polskie w latach 1924-1934 udzieliło koncesji „The Century European Timber Corporation” na wyrąb 7,2 mln m3 drewna. Anglicy w sposób rabunkowy przystąpili do działania i tylko decyzja Adama Loreta, pierwszego dyrektora naczelnego Lasów Państwowych pozwoliła uratować część dużą część Puszczy Białowieskiej.

Głaz z tablicą pamiątkową.