Jezioro Redykajny

Redigkainer See

Redykajny – jezioro w woj. warmińsko-mazurskim, położone w północnej części Olsztyna na terenie osiedla Gutkowo w sąsiedztwie osiedla Redykajny, leżące na terenie Pojezierza Olsztyńskiego.
Według urzędowego spisu opracowanego przez Komisję Nazw Miejscowości i Obiektów Fizjograficznych (KNMiOF) nazwa tego jeziora to Redykajny. W różnych publikacjach i na mapach topograficznych jezioro to występuje pod nazwą Jezioro Redykajskie.
Powierzchnia zwierciadła wody według różnych źródeł wynosi od 29,9 ha ...
Powierzchnia zwierciadła wody według różnych źródeł wynosi od 29,9 ha do 31,0 ha. Zwierciadło wody położone jest na wysokości 102,9 m n.p.m. Głębokość maksymalna wynosi 20,6 m

Widok na jezioro z południowo-zachodniego brzegu.
    Widok na jezioro z PZD Oaza, czyli z zachodniego brzegu.