Kościół św. Jacka

Evangelische Kirche

Dawniejszy kościół ewangelicki w konstrukcji ryglowej, na planie krzyża greckiego.
W 1840 budowla została otynkowana. W 1997 w wyniku pożaru poważnemu uszkodzeniu uległa wieża kościoła. Odbudowano ją w niedługim czasie. Obecnie przed kościołem eksponowane są popękane dzwony, które uległy uszkodzeniu w czasie tego pożaru.
Świątynia przykryta jest podwyższonym i odeskowanym stropem. Wewnątrz, częściowo przebudowany, barokowy ołtarz ambonowy (kosz ambony został odjęty od ołtarza i umocowany do bocznej ...
Świątynia przykryta jest podwyższonym i odeskowanym stropem. Wewnątrz, częściowo przebudowany, barokowy ołtarz ambonowy (kosz ambony został odjęty od ołtarza i umocowany do bocznej ściany prezbiterium, baldachim ambony pozostał przy ołtarzu)[3]. Na emporze zdekompletowany prospekt organowy. W kościele zachowały się drewniane empory boczne, empora chórowa oraz ławki z połowy XVIII w..
Kościół św. Jacka w Stepnicy został w dniu 5 grudnia 1963 wpisany do rejestru zabytków pod numerem 412 (nowy numer A-1264.

Kościół, gospoda i szkoła w Stepnicy; pocztówka z obiegu 1924 ...