Figura Matki Boskiej Tronującej z Dzieciątkiem

Marienbild

Barokowa interpretacja romańskiego posągu Matki Bożej z Barda. Leży na starej drodze pątniczej ze Starych Bogaczowic do Krzeszowa. Posąg Marii z Dzieciątkiem jest prawdopodobnie dziełem Jana Godego z Wrocławia, natomiast postument został wykonany przez nieznanego kamieniarza. W chronostychach ukryte są daty 1729 i 1730, są to zapewne daty wznoszenia posągu. Posąg został ufundowany przez Jeremiasza Heinischa, mnicha krzeszowskiego i ówczesnego proboszcza w Starych Bogaczowicach. Źródło: tablica informacyjna ...
Barokowa interpretacja romańskiego posągu Matki Bożej z Barda. Leży na starej drodze pątniczej ze Starych Bogaczowic do Krzeszowa. Posąg Marii z Dzieciątkiem jest prawdopodobnie dziełem Jana Godego z Wrocławia, natomiast postument został wykonany przez nieznanego kamieniarza. W chronostychach ukryte są daty 1729 i 1730, są to zapewne daty wznoszenia posągu. Posąg został ufundowany przez Jeremiasza Heinischa, mnicha krzeszowskiego i ówczesnego proboszcza w Starych Bogaczowicach. Źródło: tablica informacyjna przy posągu.

Figura św. Marii-w drodze na Trójgarb idąc od Nowych Bogaczowic ...
    Otoczenie posągu Matki Boskiej Tronującej.