Szkoła Podstawowa im. Kazimierza Wielkiego

Gemeindeschule

Wieleń nad Notecią był miastem, w którym przez wieki współżyły trzy narodowości reprezentujące swoje główne wyznania religijne. Zarówno katoliccy Polacy, ewangeliccy Niemcy oraz Żydzi tworzyli odrębne grupy społeczne, które posiadały własne świątynie, cmentarze, a także placówki szkolne. Oddzielne szkoły elementarne dla dzieci katolickich, ewangelickich i żydowskich funkcjonowały do pierwszych lat XX wieku. Wówczas podjęto decyzję o budowie jednego, dużego obiektu dydaktycznego.

Gemeindeschule, jak nazywała się po niemiecku wieleńska Szkoła Powszechna, powstała w latach 1906-1908. Na jej lokalizację wybrano ulicę Szkolną. Okazały budynek składający się z trzech połączonych brył, o neogotyckich cechach wzniosły miejscowe przedsiębiorstwa. Po odzyskaniu niepodległości niemiecką placówkę zastąpiła polska szkoła powszechna.
Dziś w budynku swoją siedzibę ma Szkoła Podstawowa im. Kazimierza Wielkiego.

Wieleń. Dawniej szkoła powszechna, obecnie Szkoła Podstawowa im. ...