Restauracja Deutscher Kaiser Carla Peukera (dawna)

Nazwa

skwer Rai Bachchana Harivansha

UZASADNIENIE
projektu uchwały Rady Miejskiej Wrocławia w sprawie
nadania nazwy skwerowi na terenie Wrocławia

Z wnioskiem do Prezydenta Wrocławia o upamiętnienie Harivansh Rai Bachchana poprzez nadanie nazwy obiektowi miejskiemu wystąpił Pan Kartikey Johri – Konsul Honorowy Republiki Indii.
Harivansh Rai Bachchan (1907-2003) – hinduski poeta z ruchu Nayi Kavita (Nowa Poezja), tłumacz Szekspira, najbardziej znany z poematu Madhushaala (Dom Wina), członek izby wyższej indyjskiego parlamentu ...
UZASADNIENIE

Harivansh Rai Bachchan (1907-2003) – hinduski poeta z ruchu Nayi Kavita (Nowa Poezja), tłumacz Szekspira, najbardziej znany z poematu Madhushaala (Dom Wina), członek izby wyższej indyjskiego parlamentu federalnego Rajya Sabha. W latach 50–tych obronił doktorat na Uniwersytecie w Cambridge z literatury angielskiej. W 1966 roku został nominowany do izby wyższej parlamentu Rajya Sabha. W 1976 roku otrzymał order Padma Bhushan za swój wkład w literaturę. Harivansh Rai Bachchan najbardziej znany jest z poetyckiej trylogii Madhushaala, Madhubaala i Madhukalash (1935). Był autorem czterotomomowej autobiografii. Przetłumaczył również Makbeta oraz Otella Williama Shakespeare'a na język hindi. Zasłynął również jako miłośnik Polski – w czasie wprowadzenia stanu wojennego otwarcie wyrażał swoje poparcie dla ruchu solidarnościowego, a także sprzeciwiał się łamaniu praw człowieka w naszym kraju. Służyły temu spotkania, podczas których poeta poruszał temat Polski i jej ówczesnej sytuacji. W 2019 roku we Wrocławiu został odsłonięty przez aktora Amitabha Bachchana, wrocławski krasnal upamiętniający poetę. Za uhonorowaniem Harivansh Rai Bachchana poprzez nazwanie skweru na Brochowie przemawia sąsiedztwo placu Indyjskiego.