ul. Międzyrzecka, Wrocław
Zdzisław K.: Widok w przeciwną stronę.
Kamienica nr 19, ul. Hutników, Legnica
moose (administrator): Możesz dychnąć sobie Antku dając sobie na chwilę spokój z impulsowymi aukcjami, a zbudować sobie jakąś konstrukcję - pasmo górskie, powiat (nazwy dawne), miasto (ulice), linię kolejową. Tak, to bardziej mozolne, ale bezkonkurencyjne.
Lokomotywownia Wrocław Brochów / PKP CARGO SA Dolnośląski Zakład Spółki, Wrocław
Zdzisław K.: Proszę o drugi adres. " Tabliczki znamionowe ".
Żółty szlak - atrakcje, Leśna
Kasia Marchlińska: 17 września 1832 to data wykucia napisu "Skała Marii" , na cześć matki Marii Haugwitz Marii von Bissing z domu Gotti, w dniu jej zaręczyn z Adolfem von Bissing. Źródło:

Rigo.
Rigo.
morganghost

Muzeum Przyrodnicze (1915-1918)

W 1915 roku, w związku z przesuwającym się frontem, wojska rosyjskie ewakuowały najcenniejsze wyposażenie Pałacu carskiego i części zbiorów Muzeum Puszczy Białowieskiej. W drugiej połowie sierpnia 1915 roku miasto i założenie pałacowe zostało zajęte przez wojska niemieckie. Wojskowy zarząd nad Puszczą Białowieską objął major dr Georg Escherich (1870-1941).

Muzeum Przyrodnicze w Białowieży utworzone zostało w 1916 roku w ramach prowadzonych badań naukowych nad Puszczą Białowieską. Tworzenie kolekcji przyrodniczej okazów fauny i flory białowieskiej było jednym z celów ekspedycji niemieckich przyrodników. Muzeum zlokalizowano w zachodnim skrzydle Pałacu Carskiego, i składały się na nie zbiory botaniczne, zoologiczne i geologiczne, kolekcje wyrzynków drzew. Podstawą dla zbiorów mogły być eksponaty pozostawione przez wojsko rosyjskie, jednak większość stanowiły okazy przekazane przez niemieckich przyrodników, badających Puszczę Białowieską w czasie urlopów wojskowych.

Kierowane przez Ryszarda Stechowa (1915/1916), a następnie Georga Eschericha (1916-1918) badania przyrodnicze obejmowały: badania geologiczne i meteorologiczne; studia flory i fauny; tworzenie zbiorów geologicznych, zoologicznych i botanicznych; spostrzeżenia biologiczne wszelkiego rodzaju; dokumentacja fotograficzna ciekawszych okazów przyrodniczych. Prowadzone były one równolegle z rabunkową gospodarką leśną obejmującą wycinkę drzewostanu.

W muzeum zgromadzono „pokaźne zbiory botaniczne, zoologiczne i geologiczne”, a szczególnie wartościowa była kolekcja skórek ptasich i wyrzynków dębów puszczańskich (Bajko 2017: 90). W 1918 roku najważniejsze okazy muzealne zostały wywiezione w związku z cofającym się frontem. Wiadomo, że w 1919 roku w muzeum znajdowały się m.in. okazy fauny i flory: „Chociaż pałac został niemal doszczętnie ogołocony przez Rosjan i obrabowany przez Niemców, ocalało w  nim jednak jakimś niezwykłym trafem małe muzeum, położone na pierwszem piętrze; zawiera ono rzadkie i ciekawe zbiory, jak to: rzadkie okazy drzew różnych gatunków, nadto bogatą kolekcję mchów leśnych, liczne szkielety, rogi i czerepy żubrów, łosiów, jeleni, podziwialiśmy tutaj olbrzymie blaty, drewniane wypiłowane z odwiecznych dębów; niektóre z nich mają po kilka metrów średnicy. Te cenne zbiory znajdują się w stanie zupełnego zaniedbania, sądzę, że odpowiednie czynniki polskie winny je jaknajrychlej zarejestrować i otoczyć troskliwą opieką” (Miklaszewski 1919: 618)

Część pozostawionych eksponatów została rozgrabiona w 1920 roku. W 1921 roku w przystąpiono do organizacji polskiego Muzeum Przyrodniczego, uzupełniając pozostawione zbiory o okazy fauny i flory. Sprawą organizacji muzeum zajął się naczelnik Zarządu Okręgowego Lasów Państwowych w Białowieży Jan Szreders. Od 1924 roku muzeum kierował Józef Paczowski, dyrektor muzeum przyrodniczego w Chersoniu.

Do najciekawszych zbiorów zgromadzonych w latach 1916-1918  należała kolekcja skórek ptasich oraz wycinków drzew, które pozyskiwane były przy okazji prowadzonej wycinki drzew.

/ / / / 11 /