Plaża nad jeziorem Steklno

Jezioro Steklno

Stecklinsee, Stecklin See

Steklno (do 1945 r. niem. Stecklinsee) – jezioro położone na wschód od wsi Steklno, gmina Gryfino, powiat gryfiński, województwo zachodniopomorskie, w zachodniej części Pobrzeża Szczecińskiego na Równinie Wełtyńskiej. Powierzchnia 47,3 ha, max głębokość 8,3 m.
Do jeziora Steklno uchodzą liczne małe cieki i rowy melioracyjne oraz wody podziemne, natomiast wypływa z niego struga łącząca je z jeziorem Małe Steklno. Za wschodnim brzegu istniała dawniej wieś Łazy Steklińskie (niem. Steckliner Loos). ...

Steklno. Kościół, fragment wsi, jezioro.
    Steklno z lotu ptaka - wieś i jezioro.