Grobowiec rodziny Nieżychowskich.

Granówko jest niewielką wsią w powiecie grodziskim. W 1804 r. tutejsze dobra ziemskie kupił Jan Nepomucen Nieżychowski, dyrektor Ziemstwa Kredytowego Poznańskiego. Granówko pozostawało własnością tej rodziny do 1939 r., z przerwą w okresie, gdy przeszła do Rodryga Dunina po jego ślubie z wdową po Stanisławie Nieżychowskim. Po II wojnie światowej majątek Nieżychowskich został znacjonalizowany.
Na przykościelnym cmentarzu w Granowie znajduje się grobowiec Nieżychowskich herbu Pomian, w którym spoczywa ...
Na przykościelnym cmentarzu w Granowie znajduje się grobowiec Nieżychowskich herbu Pomian, w którym spoczywa zmarły w 1819 r. Jan Nepomucen i czworo członków jego rodziny. Zbudowany z czerwonej nietynkowanej cegły grobowiec powstał prawdopodobnie w 1841 r. Na ścianie frontowej widnieje pięć tablic epitafijnych.