Kościół Lutra (dawny)

Lutherkirche

Usytuowany na wzniesieniu neogotycki, ceglany kościół został zbudowany w latach 1885–1886. Był to trójnawowy budynek z niewielkim prezbiterium, zwieńczony kwadratową wieżą ze smukłym, stożkowatym hełmem[1]. Wewnątrz kościoła znajdowały się rzeźby przedstawiające świętych Piotra i Pawła, Marcina Lutra i Jana Bugenhagena, w oknach zaś witraże przedstawiające sceny z życia Lutra.
Kościół został poważnie zniszczony podczas alianckich nalotów w maju i sierpniu 1944 roku. Po wojnie proboszcz żelechowskiej ...
Kościół został poważnie zniszczony podczas alianckich nalotów w maju i sierpniu 1944 roku. Po wojnie proboszcz żelechowskiej parafii ks. Józef Pochoda-Rogowski zabiegał o odbudowę kościoła z celem zaadoptowania go na potrzeby wspólnoty rzymskokatolickiej, władze miejskie podjęły jednak decyzję o jego rozbiórce, która nastąpiła w 1954 roku.
Za:

Dawny kościół Lutra, na osiedlu Żelechowa w Szczecinie.