Pałac Iłówiec

Schloss Nitsche

Pałac powstał w 1866 roku z inicjatywy rodziny Lehmann- Nitsche, właścicieli majątku. Jest to budynek wysoko podpiwniczony, dwukondygnacyjny, założony na planie prostokąta. Centrum trzynastoosiowej fasady stanowi ryzalit w którym umieszczono okazałe wejście główne, poprzedzone dwukolumnowym gankiem i zamknięte archiwoltą. W niej umieszczono konchę z maszkaronem. Ryzalit to najbardziej ozdobna część tej elewacji. Podziału wertykalnego dokonują cztery płaskie, boniowane pilastry. Prostokątne otwory ...
Pałac powstał w 1866 roku z inicjatywy rodziny Lehmann- Nitsche, właścicieli majątku. Jest to budynek wysoko podpiwniczony, dwukondygnacyjny, założony na planie prostokąta. Centrum trzynastoosiowej fasady stanowi ryzalit w którym umieszczono okazałe wejście główne, poprzedzone dwukolumnowym gankiem i zamknięte archiwoltą. W niej umieszczono konchę z maszkaronem. Ryzalit to najbardziej ozdobna część tej elewacji. Podziału wertykalnego dokonują cztery płaskie, boniowane pilastry. Prostokątne otwory okienne partii parteru mają trójkątne naczółki. W drugiej kondygnacji, pomiędzy filarami środkowymi umieszczono płyciny z płaskorzeźbami przedstawiającymi alegoryczne postacie kobiece z atrybutami postępu w rolnictwie. Wydatny gzyms podpierają kroksztyny z głowami zwierząt.
Całość zwieńczona jest ażurową balustradą, nad którą góruje naczółek ze snopkiem zboża, herbem von Lehmann-Nitschów, inicjałami inwestora pałacu „RL” oraz datą „1866”. Po obu stronach kartuszu herbowego umieszczono rzeźby przedstawiające kobiety symbolizujące zajęcia hodowlane i rolnicze. Całość programu dekoracyjnego podporządkowana jest gloryfikacji rolnictwa, z czego należy wnioskować, iż Lehmannowie bardzo sobie nowy status ziemiański cenili.
Elewacja ogrodowa jest równie imponująca. Jej wygląd ma nawiązywać do fasady Opery Berlińskiej. Centrum stanowi wysunięty ryzalit poprzedzony obszernym tarasem, z którego trzy arkadowo zamknięte porte-fenetre prowadzą do podwyższonego salonu.
Pałac stoi na terenie parku krajobrazowego do którego przylega założenie folwarczne. Budynki gospodarcze wzniesione zostały na początku XX wieku i do dziś zachowały się w świetnym stanie. Wśród nich wyróżnia się stajnia, dwa spichlerze, z czego jeden posiada wieżę, oraz ośmioboczny, neogotycki kurnik. Całość otoczona jest stylowym murem, którego część dworska została otynkowana, folwarczna pozostawiona została w czerwonej cegle. Na teren folwarku prowadzi kilka bram.

Iłówiec. Kościół, pałac i gospoda.