Widoki z wieży widokowej na Czerniawskiej Kopie

Wieża widokowa na Czerniawskiej Kopie

Wieża widokowa została zbudowana przez Nadleśnictwo Świeradów na szczycie Czerniawskiej Kopy, w tym samym miejscu, w którym stała wiele lat temu jej poprzedniczka, znana z jednej fotografii. Wykonana została z wytrzymałego drewna modrzewiowego. Jej wysokość to 15 m i posiada dwa tarasy widokowe. Równocześnie pomieści około 20 osób. Obok wieży zbudowane zostały miejsce do wypoczynku i stojaki na rowery, co ma znaczenie z uwagi na bliskie sąsiedztwo ścieżek rowerowych singletrack. Wieża została oddana ...
Wieża widokowa została zbudowana przez Nadleśnictwo Świeradów na szczycie Czerniawskiej Kopy, w tym samym miejscu, w którym stała wiele lat temu jej poprzedniczka, znana z jednej fotografii. Wykonana została z wytrzymałego drewna modrzewiowego. Jej wysokość to 15 m i posiada dwa tarasy widokowe. Równocześnie pomieści około 20 osób. Obok wieży zbudowane zostały miejsce do wypoczynku i stojaki na rowery, co ma znaczenie z uwagi na bliskie sąsiedztwo ścieżek rowerowych singletrack. Wieża została oddana do użytku w listopadzie 2019 r. Wieżę zbudowano w ramach z Programu Współpracy INTERREG Polska-Saksonia 2014-2020 – Wspólne dziedzictwo naturalne i kulturowe z projektu „Przygoda w górach” Leśny Kompleks Promocyjny „Sudety Zachodnie”. Koszt budowy 500 tys. zł, wartość dofinansowania 85%.

15-metrowej wysokości wieża widokowa na Czerniawskiej Kopie, zbudowana ...
    Przy wieży na Czerniawskiej Kopie istnieje również miejsce odpoczynku ...