Dom studencki Jowita

Za Wikipedią: "Dom Studencki Jowita (potocznie: Akumulatory, od reklamy Centry na zwieńczeniu lub Sezam, od Seksualne Zaplecze Merkurego[1]) – modernistyczny dom studencki należący do Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza, mieszczący się na Jeżycach, przy ul. Zwierzynieckiej. Stanowi jedną z dominant architektonicznych otoczenia Ronda Kaponiera, będąc przeciwwagą dla zlokalizowanego po drugiej stronie ul. Zwierzynieckiej hotelu Merkury. Oddany do użytku w 1964 w ramach długofalowego planu rozwoju UAM ...
Za Wikipedią: "Dom Studencki Jowita (potocznie: Akumulatory, od reklamy Centry na zwieńczeniu lub Sezam, od Seksualne Zaplecze Merkurego[1]) – modernistyczny dom studencki należący do Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza, mieszczący się na Jeżycach, przy ul. Zwierzynieckiej. Stanowi jedną z dominant architektonicznych otoczenia Ronda Kaponiera, będąc przeciwwagą dla zlokalizowanego po drugiej stronie ul. Zwierzynieckiej hotelu Merkury. Oddany do użytku w 1964 w ramach długofalowego planu rozwoju UAM na lata 1959-1965.

13-kondygnacyjny budynek z dwiema kondygnacjami podziemnymi zaprojektowano w poznańskim Miastoprojekcie, a jego autorami byli Witold Milewski i Zygmunt Skupniewicz. Obiekt mieści segmenty grupujące pokoje dwuosobowe o podwyższonym standardzie (w okresach wakacyjnych miał przyjmować gości targowych - tereny MTP są zlokalizowane w pobliżu). Obok stoi dwupiętrowe skrzydło z programem socjalnym, mieszczące m.in. sklepy, stołówkę, klub studencki Akumulatory i galerię sztuki. Jowitę zaprojektowano w ten sposób, by w dzień ze śnieżnobiałą elewacją kontrastowały ciemne otwory okienne, a w nocy prezentował się negatyw tego wzoru. Białą elewację tworzą odpady poprodukcyjne - potłuczona ceramika. Jej pozyskanie w latach 60. XX wieku stanowiło poważny problem, gdyż była to technologia niestandardowa, co wymagało wprowadzenia projektu do planu sześcioletniego oraz uzyskania świadectwa Instytutu Techniki Budowlanej. Wszystko to opóźniłoby poważnie budowę. Dzięki działaniom administracyjnym udało się jednak pokonać opory biurokratyczne w tym zakresie i pozyskać stłuczkę w Fabryce Porcelany w Chodzieży. W pierwszej fazie projektu Jowita miała mieć formę dwóch 18-kondygnacyjnych wieżowców, ale od tego pomysłu odstąpiono (obowiązywała zasada, że w miastach wojewódzkich buduje się do 11 kondygnacji, a wyżej tylko w Warszawie)[2][3].

W pobliżu budynku znajduje się drukarnia Concordia, Osiedle Vesty oraz hotel Sheraton Poznań, do 2003 zlokalizowane było kino „Bałtyk”.

Przypisy:
1. Po fyrtlach Poznania, Ulica Zwierzyniecka
2. Atlas architektury Poznania, Janusz Pazder (red.), Aleksandra Dolczewska, Poznań: Wydawnictwo Miejskie, 2008, s. 330, ISBN 978-83-7503-058-7, OCLC 316600366.
3. Projekt - Miasto. Wspomnienia poznańskich architektów 1945-2005, Henryk Marcinkowski i inni, Poznań: Wydawnictwo Miejskie Posnania, 2013, s. 134, 146-149, ISBN 978-83-7768-069-8, OCLC 871701842.

Poznań. Dom Studencki ,,Jowita". Fot.W.Stasiak
    Reklama akumulatorów Centry na dachu domu studenckiego Jowita.