Pomnik Juliana Marchlewskiego (nieistniejący)

Pomnik ustawiony był przy ulicy Juliana Marchlewskiego (obecnie al. Jana Pawła II), w parku przylegającym do Hali Mirowskiej na niewielkiej skarpie.Pomnik odsłonił sekretarz KC PZPR Mieczysław Moczar 20 lipca 1968 r. W wielkiej bryle umieszczony był odlew w brązie głowy J. Marchlewskiego. Rzeźbę zaprojektowała Zofia Wolska-Łodziana, a otoczenie architektoniczne Zygmunt Stępiński.Odlew rzeźby wykonała Spółdzielnia ,,Brąz Dekoracyjny”, a wykonawcą całości prac przy pomniku były Pracownie Sztuk Plastycznych. ...
Pomnik ustawiony był przy ulicy Juliana Marchlewskiego (obecnie al. Jana Pawła II), w parku przylegającym do Hali Mirowskiej na niewielkiej skarpie.Pomnik odsłonił sekretarz KC PZPR Mieczysław Moczar 20 lipca 1968 r. W wielkiej bryle umieszczony był odlew w brązie głowy J. Marchlewskiego. Rzeźbę zaprojektowała Zofia Wolska-Łodziana, a otoczenie architektoniczne Zygmunt Stępiński.Odlew rzeźby wykonała Spółdzielnia ,,Brąz Dekoracyjny”, a wykonawcą całości prac przy pomniku były Pracownie Sztuk Plastycznych. Z przodu pomnika oprócz głowy widniał napis z metalowych liter ,,Julian Marchlewski”. a z tyłu ,,PROLETARIAT POLSKI - OTO SIŁA NARODU”. Za

Nieistniejący już pomnik Juliana Marchlewskiego w Warszawie. Źródło: ...
    Nieistniejący już pomnik Juliana Marchlewskiego w Warszawie. Za ...