Biurowiec Powszechnego Zakładu Ubezpieczeń, ul. Ozimska, Opole
foxi: Barbara Domeyko-Gabor, a propos fontanny przed: Trudno, jako projektant obiektu i przedpola - odpowiadam. Za branżowe projekty z zakresu instalacji wewnętrznych i zewnętrznych PZU zatrudniło "swoich" z warszawki. Niedługo po oddaniu obiektu do użytku , decydenci wylądowali na tzw "dołku" za wielowątkowe przekręty. Za błędy techniczne odpowiada warszawska ekipa decydentów i projektantów
Panoramy i widoki Kłodzka, Kłodzko
moose (administrator): Poprawione.
moose (administrator): Raczej późniejsze datowanie:
Zdjęcia lotnicze, Mrzeżyno
Zdzisław K.: Proszę dopisać ulicę Kasztanową do spisu ulic miejscowości Mrzeżyno.
Restauracja Pod Sołtysem przy Odwachu Oławskim (dawna), Wrocław
Kavikvs: Jedyne zdjęcie północnego odcinka ul. Nowej. Na najdalszym planie widać kamienice 29 i 27.
maras - Administrator: Skan nie jest gorszy, jest podobnej jakości (jak nie odrobinę lepszy).

morgot
Wincenty Miros
Wincenty Miros

Apteka Pod Złotym Orłem

Najstarsza w Bydgoszczy apteka została zbudowana w 1590 r.

Najstarsza w Bydgoszczy apteka została zbudowana w 1590 r. Do roku 1795 była w posiadaniu braci zakonnych. Po sekularyzacji zakonu Jezuitów zabudowania klasztorne przejęło gimnazjum miejskie. W pojezuickim gimnazjum swoją aptekę prowadził dawniejszy jezuita brat Jerzy Kluge. W roku 1794 aptekarz Ludwik Kuhlbronn doniósł królowi, że chciałby od brata Kluge odkupić aptekę. Otrzymał już wtedy od magistratu pozwolenie na założenie apteki. W tym czasie umarł brat Jerzy Kluge, który był głównym spadkobiercą apteki. W czasie czynności spadkowych książę biskup von Hohenzollern unieważnił testament ojca Kluge. Swoją decyzję uzasadnił regułą zakonu jezuitów, która zabraniała gromadzenia majątków i wszelkiego rodzaju dóbr. Cały majątek przejął Kościół. 30 lipca 1795 r. Ludwik Kuhlbronn otrzymał od króla przywilej na założenie apteki medycynalnej. Warunkiem przywileju było przyjęcie inwentarza apteki pojezuickiej. Kuhlbronn podczas wojny porzucił aptekę i uciekł z Bydgoszczy. W roku 1868 aptekarz Ludwik Kupffender wystąpił o przywilej na otwarcie apteki. Prośbę odrzucono. Ludwik Kupffender dokonał kupna apteki dnia 30 września 1808 r. Po jego śmierci aptekę prowadził do roku 1837 Jan Samuel Illing. W 1838 r. aptekę przejmuje pasierb Ludwik E. Kupffender. Od 1873 r. kolejnym właścicielem był Otto Kupfender. Następnym posiadaczem apteki został dr farmacji Alfred Kupffender. Z okazji rocznicy 100-lecia posiadania apteki przez rodzinę Kupffenderów zafundował on w 1909 r. fontannę, która mieściła się przed wejściem do apteki (obecnie fontanna znajduje się przed gmachem Wojewódzkiej i Miejskiej Biblioteki Publicznej im. dr Witolda Bełzy). Rodzina Kupffenderów prowadziła aptekę do roku 1921. W roku 1951 apteka została upaństwowiona i otrzymała nazwę Apteka społeczna nr 15. W 1978 r. wróciła ponownie nazwa i godło APTEKA POD ZŁOTYM ORŁEM. Obecnie apteka zlokalizowana jest pod numerem Stary Rynek 1.

/ / / / 1-7 / 1 /