2015 - Przebudowa skrzyżowania ul. Kliczkowskiej z Wrocławską

Nazwa

rondo Wajdy Andrzeja

Na sesjj w 2019r. radni miejscy podjęli decyzję o nadaniu imienia Andrzeja Wajdy rondu u zbiegu ulic Wrocławskiej i Kliczkowskiej. Mistrz polskiej kinematografii oficjalnie został patronem ronda znajdującego się u zbiegu ulic w/w. Z wnioskiem o nazwanie dotychczas bezimiennego ronda wystąpiła dyrektor Świdnickiego Ośrodka Kultury, Anna Rudnicka. – 14 września 1996 roku w byłym kinie “Gdynia” w Świdnicy podczas prapremiery filmu “Panna Nikt”, na podstawie książki świdniczanina Tomasza Tryzny, Andrzej ...
Na sesjj w 2019r. radni miejscy podjęli decyzję o nadaniu imienia Andrzeja Wajdy rondu u zbiegu ulic Wrocławskiej i Kliczkowskiej. Mistrz polskiej kinematografii oficjalnie został patronem ronda znajdującego się u zbiegu ulic w/w. Z wnioskiem o nazwanie dotychczas bezimiennego ronda wystąpiła dyrektor Świdnickiego Ośrodka Kultury, Anna Rudnicka. – 14 września 1996 roku w byłym kinie “Gdynia” w Świdnicy podczas prapremiery filmu “Panna Nikt”, na podstawie książki świdniczanina Tomasza Tryzny, Andrzej Wajda pojawił się w Świdnicy z trzema odtwórczyniami głównych ról oraz autorem literackiego pierwowzoru, jak również producentem filmu Januszem Morgensternem. (…) Zaproponowana nazwa dla ww. ronda będzie więc upamiętnieniem Pana Andrzeja Wajdy. Otwarcie nastąpiło 06-11-2019r. [rajaser]

Rondo im. Andrzeja Wajdy w Świdnicy.