Zamek Piastowski w Gliwicach (muzeum)

XIV w.

Zamek Piastowski w Gliwicach − Budowla z połowy XIV wieku położona w centrum Gliwic. Zamek, początkowo w formie dwóch połączonych baszt, został wzniesiony wraz z murami obronnymi w połowie XIV. W 1561 roku nowy właściciel zamku, Fryderyk von Zetritz, rozbudował go, łącząc w sobie pierwotny styl gotycki i późniejszy renesansowy. W ciągu następnych stuleci budowla spełniała różne funkcje. Była arsenałem, więzieniem, a nawet folwarkiem. Przed II wojną światową znany jako „Dwór Cetrycza” (niem. Zetritzhof). ...
Zamek Piastowski w Gliwicach − Budowla z połowy XIV wieku położona w centrum Gliwic. Zamek, początkowo w formie dwóch połączonych baszt, został wzniesiony wraz z murami obronnymi w połowie XIV. W 1561 roku nowy właściciel zamku, Fryderyk von Zetritz, rozbudował go, łącząc w sobie pierwotny styl gotycki i późniejszy renesansowy. W ciągu następnych stuleci budowla spełniała różne funkcje. Była arsenałem, więzieniem, a nawet folwarkiem. Przed II wojną światową znany jako „Dwór Cetrycza” (niem. Zetritzhof). Po 1945 roku zaczęto używać nazwy „zameczek”, a w 1983 roku „Zamek Piastowski”. W 1959 roku został gruntownie odrestaurowany i stał się częścią Muzeum w Gliwicach. W ostatnich latach zamek przeszedł gruntowną renowację.

Zamek Piastowski w Gliwicach.