Dwór Golczew

Schloss Golzow

XIX w.

W 1809 r. na północ od Golenic założono folwark Golzow, który dał początek dzisiejszej wsi Golczew. W XIX w. powstał tu dwór z zabudowaniami folwarcznymi oraz przypałacowym parkiem. Dwór wybudowany przez rodzinę Riebenów. W 1888 r. mieszkał tu Karol Herman August Otto wraz z żoną Molly, zd. Hugo. 25 sierpnia 1944 roku, w Golczewie urodził się Luis Ferdinand Oskar Christian Prinz von Preussen. Funkcjonowała tu także cegielnia.
Po 1945 r. powstało tu Państwowe Gospodarstwo Rolne, specjalizujące ...
Po 1945 r. powstało tu Państwowe Gospodarstwo Rolne, specjalizujące się w hodowli owiec. Na skutek transformacji ustrojowej po 1989 r. PGR rozwiązano. Funkcjonujący tu obecnie Zakład Rolny zatrudnia niewielką część dawnej załogi PGR. Wieś podupadła, podobnie jak dwór i zabytkowy park

Dwór i staw w Golczewie