Kościół MB Częstochowskiej

Evangelische Kirche

Jednonawowa orientowana świątynia barokowa z kwadratową trójczłonową wieżą, zbudowana w latach 1740-41 z fundacji właścicieli Dolska, Beate Louise von der Marwitz i Hansa Wilhelma von Mörnera. W 1878 r. przebudowano wieżę i zachodnią część korpusu w formach neobarokowych, zwieńczoną stożkowym hełmem krytym łupkiem. Nad tympanonem portalu zachodniego znajduje się płyta z herbami fundatorów kościoła: Beate Louise von der Marwitz i Hansa Wilhelma von Mörnera. Narożniki elewacji opinają pilastry podtrzymujące ...
Jednonawowa orientowana świątynia barokowa z kwadratową trójczłonową wieżą, zbudowana w latach 1740-41 z fundacji właścicieli Dolska, Beate Louise von der Marwitz i Hansa Wilhelma von Mörnera. W 1878 r. przebudowano wieżę i zachodnią część korpusu w formach neobarokowych, zwieńczoną stożkowym hełmem krytym łupkiem. Nad tympanonem portalu zachodniego znajduje się płyta z herbami fundatorów kościoła: Beate Louise von der Marwitz i Hansa Wilhelma von Mörnera. Narożniki elewacji opinają pilastry podtrzymujące gzyms koronujący.
Część wyposażenia zachowała się z XVIII i XIX w., m.in. drewniany, rzeźbiony ołtarz główny typu amonowego z 2 połowy XVIII w., utrzymana w podobnym stylu, oddzielona od niego ambona, organy oraz chrzcielnica (XVIII w.). Z poprzedniego kościoła pochodzą płyty nagrobne z 1558 i 1583 r.
Kościół znajduje się pośrodku wsi, obok niego stoi pomnik poległych żołnierzy z czasów I wojny światowej.

Za Wikipedia

Dolsk. Kościół, agencja pocztowa i gospoda oraz jezioro Dolskie