Kościół Matki Bożej Bolesnej

Kościół Matki Bożej Bolesnej - zabytkowy, niewielki, ceglany neogotyckim kościół z drewnianą wieżą, na północnej dzielnicy Osów. Powstał na miejscu starego średniowiecznego kościoła, który został tu zbudowany ok. 1283 dla zakupionej w 1277 przez szczecińskiego księcia Barnima I wsi Osów. Stary kościół, choć był przebudowywany w XVII wieku, został jednak rozebrany pod koniec wieku XIX ze względu na zły stan techniczny. Obecny budynek kościoła został wzniesiony ok. 1900 roku. Jest budowlą salową, ...
Kościół Matki Bożej Bolesnej - zabytkowy, niewielki, ceglany neogotyckim kościół z drewnianą wieżą, na północnej dzielnicy Osów. Powstał na miejscu starego średniowiecznego kościoła, który został tu zbudowany ok. 1283 dla zakupionej w 1277 przez szczecińskiego księcia Barnima I wsi Osów. Stary kościół, choć był przebudowywany w XVII wieku, został jednak rozebrany pod koniec wieku XIX ze względu na zły stan techniczny. Obecny budynek kościoła został wzniesiony ok. 1900 roku. Jest budowlą salową, z trójbocznie zakończonym prezbiterium i niewielką, przykrytą dachem namiotowym, odeskowaną wieżą wychodzącą z korpusu nawowego.
Wewnątrz kościoła zachował się barokowy ołtarz z ok. 1700 roku z obrazem przedstawiającym Zdjęcie z Krzyża.
Przy kościele znajduje się wolnostojąca drewniana dzwonnica pokryta dwuspadowym dachem. W pobliżu głaz pamiątkowy poświęcony poległym w I wojnie światowej.

Źródło: Wikipedia
/żmija/