Jezioro Mochel

Mochel See

Mochel – jezioro w woj. kujawsko-pomorskim, w powiecie sępoleńskim, w gminie Kamień Krajeński, leżące na terenie Pojezierza Krajeńskiego.
Głównym dopływem jeziora jest Kamionka – prawoboczny dopływ Brdy. Rzeka przepływa przez jego południową część. W części północnej jezioro jest także zasilane przez dużą ilość źródlisk. Nad jeziorem leży miejscowość Kamień Krajeński. Nad jeziorem funkcjonuje kąpielisko.
Warunki naturalne jeziora wskazują na słabą odporność na wpływy degradacyjne. Duża dostępność ...
Warunki naturalne jeziora wskazują na słabą odporność na wpływy degradacyjne. Duża dostępność biogenów stwarza doskonałe warunki do masowego rozwoju fitoplanktonu, co powoduje wyraźne zabarwienie wody ograniczające przezroczystość.
Powierzchnia zwierciadła wody według różnych źródeł wynosi od 150,0 ha przez 172,0 ha do 172,2 ha.
Zwierciadło wody położone jest na wysokości 113,6 m n.p.m. lub 114,2 m n.p.m. Średnia głębokość jeziora wynosi 6,9 m, natomiast głębokość maksymalna 12,8 m.

Jezioro Mochel. Fot. T. Wasilewski.