2020 - 2021 Budowa wschodniej obwodnicy

Wschodnia obwodnica Oleśnicy

Wschodnia obwodnica Oleśnicy wyprowadzi ruch tranzytowy z Wrocławia w stronę Namysłowa i Kluczborka poza centrum miasta. Jednojezdniowa droga o długości ponad 3,5 km będzie rozpoczynać się na węźle Oleśnica Północ na drodze ekspresowej S8 (przysiółek Gęsia Górka), dalej biegnąc do Spalic dotychczasową drogą wojewódzką nr 373 do ul. Warszawskiej i kolejno nowo wybudowanym fragmentem przecinać będzie pas startowy nieczynnego lotniska w Oleśnicy, ul. Wileńską, linię kolejową nr 181, by włączyć się w ...
Wschodnia obwodnica Oleśnicy wyprowadzi ruch tranzytowy z Wrocławia w stronę Namysłowa i Kluczborka poza centrum miasta. Jednojezdniowa droga o długości ponad 3,5 km będzie rozpoczynać się na węźle Oleśnica Północ na drodze ekspresowej S8 (przysiółek Gęsia Górka), dalej biegnąc do Spalic dotychczasową drogą wojewódzką nr 373 do ul. Warszawskiej i kolejno nowo wybudowanym fragmentem przecinać będzie pas startowy nieczynnego lotniska w Oleśnicy, ul. Wileńską, linię kolejową nr 181, by włączyć się w dotychczasowy przebieg na końcu ul. Bolesława Krzywoustego.