Pomnik Jana Kochanowskiego

Pomnik Byliśmy - Jesteśmy - Będziemy

Pomnik Marii Konopnickiej

Pomnik Króla Maciusia I

Pomnik Zygmunta Krasińskiego

Mieczysław Welter

Mieczysław Welter (ur. 4 września 1928 w Śremie) – absolwent Liceum Sztuk Plastycznych. Studia w PWSSP w Poznaniu na wydziale rzeźby; dalsze studia i dyplom na wydziale ASP w Warszawie. Od 1956 roku brał udział w wystawach ogólnopolskich i za granicą. W 1960 uzyskał stypendium MKIS we Włoszech. Odbył podróże artystyczne po Europie, Meksyku, Korei, Mongolii i Chinach. Od roku 1960 organizował wystawy indywidualne: w Warszawie (Zachęta), Szczecinie, Wrocławiu, Sopocie, Krakowie, Lublinie, Opolu, Poznaniu, ...
Mieczysław Welter (ur. 4 września 1928 w Śremie) – absolwent Liceum Sztuk Plastycznych. Studia w PWSSP w Poznaniu na wydziale rzeźby; dalsze studia i dyplom na wydziale ASP w Warszawie. Od 1956 roku brał udział w wystawach ogólnopolskich i za granicą. W 1960 uzyskał stypendium MKIS we Włoszech. Odbył podróże artystyczne po Europie, Meksyku, Korei, Mongolii i Chinach. Od roku 1960 organizował wystawy indywidualne: w Warszawie (Zachęta), Szczecinie, Wrocławiu, Sopocie, Krakowie, Lublinie, Opolu, Poznaniu, Gdańsku, Moskwie i Tbilisi.

Nagrody:

1952- wyróżnienie w ogólnopolskim konkursie w Brzezince.
1954- wyróżnienie w ogólnopolskim konkursie na Pomnik Zwycięstwa w Gdańsku.
1965- Nagroda Ministra Kultury i Sztuki na Ogólnopolskiej Wystawie Rzeźby (za rzeźbę Stefan Batory);
1967- Srebrny medal i nagroda Ministra Kultury i Sztuki (portret K. Tchorka)
1970- Nagroda równorzędna i wyróżnienie I stopnia w ogólnopolskim konkursie na pomnik Broniewskiego w Płocku
1972- I i II nagroda oraz wyróżnienie w ogólnopolskim konkursie na pomnik Mikołaja Kopernika we Fromborku
1974- nagroda ex aequo w ogólnopolskim konkursie na pomnik F. Chopina w Londynie
1979- Prix Florence J.Gould XIII Grand Prix International d'Art Contenporain in Monte Carlo