Pomnik bitwy nad Kaczawą (Wilcza Góra)

Katzbachschlacht Denkmal

W 1844 roku karczmarz W. Höfler wydzierżawił część terenu na szczycie góry i postawił tam gospodę. W sierpniu 1844 roku porozumiał się z właścicielem jednego z okolicznych folwarków W. G. Hoffmanem i obaj wystąpili do władz miejskich o zgodę na ustawienie okolicznościowego pomnika na dzierżawionym terenie. Złotoryjski magistrat polecił wnioskodawcom opracować projekt monumentu i uzyskać zezwolenie rządu królewskiego. Projekt pomnika sporządził mistrz budowlany August Ludwig Urban. Pomnik miał mieć ...
W 1844 roku karczmarz W. Höfler wydzierżawił część terenu na szczycie góry i postawił tam gospodę. W sierpniu 1844 roku porozumiał się z właścicielem jednego z okolicznych folwarków W. G. Hoffmanem i obaj wystąpili do władz miejskich o zgodę na ustawienie okolicznościowego pomnika na dzierżawionym terenie. Złotoryjski magistrat polecił wnioskodawcom opracować projekt monumentu i uzyskać zezwolenie rządu królewskiego. Projekt pomnika sporządził mistrz budowlany August Ludwig Urban. Pomnik miał mieć kształt kamiennej piramidy o wysokości 16 stóp, zbudowanej z niebieskich kamieni. Wieńczyć go miał żeliwny krzyż z napisem "Mit Gott für König und Vaterland" (Z Bogiem za Króla i Ojczyznę). Władze centralne odpowiedziały że jeżeli pomnik stawiany jest na gruncie prywatnym to wymaga jedynie zgody władz policyjnych. Uroczyste odsłonięcie pomnika nastąpiło 23 sierpnia 1845 roku. Na każdym boku piramidy znajdowała się drewniana tablica z wierszem lokalnego nauczyciela Carla Wilhelma Peschela. W 1875 r. podczas renowacji pomnika drewniane tablice zastąpiono kamiennymi, na których wyryto najważniejsze wydarzeni z historii Złotoryi. W tym stanie pomnik doczekał lutego 1945 r., kiedy został uszkodzony w czasie zdobywania Złotoryi. Prawdopodobnie w 1946 r. został usunięty, a wszelkie ślady pochłonęła eksploatacja kamieniołomu bazaltu.

(uzup. moose)

Pomnik bitwy nad Kaczawą przy schronisku Wilhelmsbaude na Wilczej ...