Rzeźba Macierzyństwo

Zdrój Królewski

Fort Traugutta

Fort Legionów

Park Romualda Traugutta

Park został założony na dawnych terenach fortecznych w latach 1925–1929 według projektu Leona Danilewicza i Stanisława Zadory-Życieńskiego. Pierwotnie zajmował 22 ha.
Składał się z trzech części: wschodniej o powierzchni 6,5 ha, urządzonej w 1925 i ograniczonej ulicami: Zakroczymską, Wenedów, Wybrzeżem Gdańskim i Sanguszki; środkowej o powierzchni 4,5 ha pomiędzy ulicami Zakroczymską i Międzyparkową, udostępnionej w 1926, oraz części zachodniej o powierzchni 11 ha wokół Fortu Traugutta, urządzonej ...
Składał się z trzech części: wschodniej o powierzchni 6,5 ha, urządzonej w 1925 i ograniczonej ulicami: Zakroczymską, Wenedów, Wybrzeżem Gdańskim i Sanguszki; środkowej o powierzchni 4,5 ha pomiędzy ulicami Zakroczymską i Międzyparkową, udostępnionej w 1926, oraz części zachodniej o powierzchni 11 ha wokół Fortu Traugutta, urządzonej w latach 1927–1929.
Po zmniejszeniu i wyodrębnieniu w latach 50. XX wieku zachodniej części parku (obecnie nosi ona imię Janusza Kusocińskiego), zajmuje on powierzchnię 10,4 ha.

Ważniejsze obiekty:
Fort Legionów
Fort Traugutta
Zdrój Stanisława Augusta Poniatowskiego
krzyż i głaz pamiątkowy w miejscu stracenia Romualda Traugutta, Rafała Krajewskiego, Józefa Toczyskiego, Romana Żulińskiego i Jana Jeziorańskiego (odsłonięty 5 sierpnia 1916)
rzeźba Macierzyństwo z 1903 dłuta Wacława Szymanowskiego, ustawiona w parku w 1929.
rzeźba Samotność (Trzy cienie) Zofii Woźnej z 1965, wykonana z trzech kolumn rozebranego pałacu Kronenberga
głaz upamiętniający nauczycieli odsłonięty w 1938 (przy Wisłostradzie)
Instalacja Rozdroże 2010 – cztery rzeźby Magdaleny Abakanowicz (przy ul. Sanguszki w pobliżu skrzyżowania z Wisłostradą).