Dwór Korytowo

Schloss Cürtow

Dwór - pałac z XVIII wieku, przebudowany w latach 1830-1890. Zbudowany na miejscu zniszczonego pod koniec XVII w. zamku. Historycy i archeolodzy potwierdzili gotyckie ściany w piwnicach dworu. Nad wejściem głównym herbem właścicieli przedstawiający lwa i krasnala z rybim ogonem. Budynek stoi na dużo starszych murach średniowiecznego zamku, piwnice gotyckie. Pałac jest trzyskrzydłowy, parterowy, dziedziniec otwarty na ogród. Nakryty wysokim mansardowym dachem. Główne skrzydło ozdobione facjatkami ...
Dwór - pałac z XVIII wieku, przebudowany w latach 1830-1890. Zbudowany na miejscu zniszczonego pod koniec XVII w. zamku. Historycy i archeolodzy potwierdzili gotyckie ściany w piwnicach dworu. Nad wejściem głównym herbem właścicieli przedstawiający lwa i krasnala z rybim ogonem. Budynek stoi na dużo starszych murach średniowiecznego zamku, piwnice gotyckie. Pałac jest trzyskrzydłowy, parterowy, dziedziniec otwarty na ogród. Nakryty wysokim mansardowym dachem. Główne skrzydło ozdobione facjatkami i trzykondygnacyjnym ryzalitem z owalnym frontonem, boczne skrzydła ozdobione skromnymi szczytami.
Park graniczący z dworem założony w XVI wieku. Dla podniesienia walorów widokowych usypano kopiec. Park rozciągał się wzdłuż jeziora i przechodził w promenadę leśną.

Korytowo. Dwór, gospoda Maxa Falka i kościół.
    Korytowo. Dwór, gospoda ze sklepem i szkoła.