Pomnik wdzięczności w Forcie I w Zakroczymiu

Fort I Twierdzy Modlin (Zakroczym)

W latach 1878-1880 na północ od miejscowości Zakroczym, wybudowano fort I. Był to jeden z fortów pierwszego, wewnętrznego pierścienia fortów Twierdzy Modlin. Zrealizowany według wzorcowego fortu "F1879" był dziełem o narysie z dwoma czołami i dwoma barkami. Nietypowym dla tego typu fortów rozwiązaniem było złamanie szyi i dość znaczne cofnięcie jej w stronę środka umocnienia, dla uzyskania lepszego pola ostrzału szyi z kaponiery. Wielokrotnie modernizowany, posiada obecnie ceglane, dwukondygnacyjne ...
W latach 1878-1880 na północ od miejscowości Zakroczym, wybudowano fort I. Był to jeden z fortów pierwszego, wewnętrznego pierścienia fortów Twierdzy Modlin. Zrealizowany według wzorcowego fortu "F1879" był dziełem o narysie z dwoma czołami i dwoma barkami. Nietypowym dla tego typu fortów rozwiązaniem było złamanie szyi i dość znaczne cofnięcie jej w stronę środka umocnienia, dla uzyskania lepszego pola ostrzału szyi z kaponiery. Wielokrotnie modernizowany, posiada obecnie ceglane, dwukondygnacyjne koszary oraz szereg elementów betonowych: kaponiery i przeciwskarpę, liczne schrony oraz dużą, trzykondygnacyjną kaponierę szyjową, spełniającą zarazem rolę tradytora międzypola. W latach 1894-1900 został gruntownie zmodernizowany. Dalsze prace budowlane prowadzono na dziele w latach 1912-1914. Jest to jeden z najciekawszych fortów twierdzy z 700 metrowym tunelem w przeciwskarpie.
Fort nie znajdował się na kierunku niemieckiego ataku w 1915 roku. Ciężkie walki toczyły się o niego natomiast w roku 1939. W okresie okupacji na jego terenie mieścił się obóz przejściowy dla wywożonych mieszkańców Warszawy. Wydarzenia te upamiętnia tablica.
Obecnie na terenie fortu znajduje się siedziba lokalnej spółdzielni spożywczej. Brakuje planów turystycznej adaptacji fortu, czemu sprzyjałaby jego lokalizacja przy ważnej drodze S7 - Warszawa-Gdańsk.