Dwór Strychy (ruina)

Schloss Striche

Istnieje częściowo

Dwór został wzniesiony w stylu klasycystycznym. Według relacji ostatniego właścicie­la majątku ziemskiego, miało to miejsce w 1826 roku. Wcześniej w Strychach znajdo­wał się XVII-wieczny pałac wybudowany przez Unrugów. Budynek dworu został założo­ny na planie prostokątnym na osi północ – południe. Jest to budowla murowana na wy­sokim cokole z kamienia i cegły ceramicznej na zaprawie wapiennej. W obecnym kształcie zachowały się fragmenty ścian obwodowych oraz działowych. Był to obiekt podpiwniczo­ny, ...
Dwór został wzniesiony w stylu klasycystycznym. Według relacji ostatniego właścicie­la majątku ziemskiego, miało to miejsce w 1826 roku. Wcześniej w Strychach znajdo­wał się XVII-wieczny pałac wybudowany przez Unrugów. Budynek dworu został założo­ny na planie prostokątnym na osi północ – południe. Jest to budowla murowana na wy­sokim cokole z kamienia i cegły ceramicznej na zaprawie wapiennej. W obecnym kształcie zachowały się fragmenty ścian obwodowych oraz działowych. Był to obiekt podpiwniczo­ny, prostopadłościenny, parterowy, nakryty dachem dwuspadowym, naczółkowym. Pod­dasze było użytkowe, dwupoziomowe. W zachodniej i wschodniej połaci dachu umiesz­czone były okna powiekowe. Elewacja frontowa została ukształtowana jako ośmioosio­wa z murowanym, kolumnowym portykiem w osi centralnej. Elewacja tylna zakompono­wana została jako ośmioosiowa, niesymetryczna. Elewacje boczne były trzy- i czteroosio­we w parterze oraz trzyosiowe w partii poddasza. Elewacje dekorowane były boniowaniem i uskokowym gzymsem koronującym. W piwnicach znajdują się sklepienia kolebkowe na gurtach. Pomieszczenia parteru nakryte były stropem belkowym. Według relacji ostatnie­go właściciela dwór został przebudowany w 1908 roku. Zapewne chodziło o układ prze­strzenny wnętrza, którego analiza wskazuje na wtórne podziały pomieszczeń. W latach 90. XX wieku układ przestrzenny był dwuipółtraktowy z sienią przelotową. Do dnia dzisiej­szego nie zachowały się jakiekolwiek elementy wystroju i wyposażenia wnętrz, jak również stolarka okienna i drzwiowa.

Dwór w Strychach stanowi przykład klasycystycznej architektury rezydencjonalnej na te­renie Marchii Brandenburskiej z reprezentacyjnym, kolumnowym gankiem, stanowiącym odwołanie do rozwiązań wielkopolskich.

W okresie powojennym nie prowadzono w obrębie dworu żadnych większych remontów. Taki stan rzeczy spowodował stopniowe niszczenie budynku i w konsekwencji, po upad­ku państwowego przedsiębiorstwa administrującego obiektem, obrócenia go w ruinę w la­tach 90. XX wieku.

Strychy. Jezioro, kościół i dwór.