Kościół Trzech Króli i św. Anny

Kirche

Gotycki kościół z końca XIV wieku pod wezwaniem Trzech Króli i św. Anny. W swoim wnętrzu skrywa barokowe i klasycystyczne konfesjonały oraz krucyfiksy z XVII i XVIII wieku. Jednak największą chlubą kościoła jest XVI - wieczna płaskorzeźba "Pokłon Trzech Króli", która obecnie znajduje się w Kurii Biskupiej w Olsztynie.
W drugiej połowie XIX wieku przy kościele wybudowano plebanię oraz dwie neogotyckie kapliczki. Zdobią one narożniki cmentarza od strony ulicy. Z kolei pod koniec wieku XIX (1890r.) ...
W drugiej połowie XIX wieku przy kościele wybudowano plebanię oraz dwie neogotyckie kapliczki. Zdobią one narożniki cmentarza od strony ulicy. Z kolei pod koniec wieku XIX (1890r.) rozbudowano kościół o transept, prezbiterium z zakrystiami oraz wieżę z kaplicami i kruchtami bocznymi..

Kolno, widok ogólny.
    Kolno – panorama z kościołem wyd.: Alfred Turowski, Photograph, ...